Blog

jak przygotować odpowiednią mieszankę do fajki wodnej?

WARSTWOWANIE
Jak sama nazwa wskazuje, nakładanie warstw polega na wypełnieniu miski do fajki wodnej warstwami różnych smaków lub marek sziszy. Zaletą stosowania metody nakładania warstw jest to, że profil smakowy będzie się zmieniać podczas sesji sziszy, przy czym górne smaki będą bardziej zauważalne na początku, a następnie przechodzą do dolnych warstw. Nakładanie warstw zapewnia również kontrolę nad mocą smaków, dzięki czemu możesz używać słabszych smaków jako górnej warstwy i ostrzejszych, mocniejszych smaków w dolnej części miski. Wynika to bezpośrednio z bliskości sziszy do źródła ciepła (węgiel z fajki drzewnej), przy czym dolne warstwy dłużej się nagrzewają i spalają. Do układania najlepiej jest trzymać się 2 różnych smaków / marek sziszy z podziałem 50/50, ponieważ 3 lub więcej smaków / marek to prawie takie samo wędzenie jak mieszanie.

Możesz również skorzystać z grawitacji dzięki technice nakładania warstw, umieszczając wilgotniejszą sziszę jako wierzchnią warstwę i pozwalając glicerynie / melasie / syropowi cukrowemu spłynąć do bardziej suchej bazy sziszy, gdy się nagrzeje i stanie się mniej lepka. Twoja pierwsza myśl jest taka, że nie różniłoby się to zbytnio od metody mieszania z mokrą i suchą kombinacją sziszy, ale poprzez nakładanie warstw dodajesz suchą barierę chłonną, aby zapobiec spływaniu gliceryny / melasy / syropu cukrowego po fajce wodnej trzon. Jest to bardzo przydatne, gdy masz mokrą sziszę i nie masz dostępu do miski.

NAPOWIETRZANIE
Napowietrzanie jest trudną do opanowania techniką koktajlową, ale ma swoje zalety. Napowietrzanie jest podobne do metody dzielenia, z rozróżnieniem na to, jak ciasno lub luźno pakujesz niektóre smaki sziszy. Nauka stojąca za techniką napowietrzania polega na tym, że im luźniej spakujesz sziszę, tym większy przepływ powietrza jest możliwy, a zatem szisza pali się szybciej i zapewnia mocniejszy smak dymu. Aby to wykorzystać, spakuj luźne sekcje sziszy, które chcesz, aby były bardziej zauważalne, i zapakuj sziszy ciaśniej, która chcesz, aby była bardziej subtelna. Jak Ty to robisz? Możesz najpierw zważyć swoją sziszę, aby mocniej upakowane smaki ważyły więcej w stosunku do objętości miski z fajką wodną, którą zajmują. Następnie użyj palacza lub wykałaczki, aby napowietrzyć luźniejszą część i spulchnić fajkę wodną. Możesz również umieścić węgle sziszy asymetrycznie, aby mieć więcej ciepła nad luźniejszymi sekcjami. To trochę marnotrawstwo przy metodzie napowietrzania, ponieważ sekcje nie będą spalać się równomiernie.